✕ Stäng

Tandpressning

Om du pressar, gnisslar eller biter ihop tänderna när du sover så hjälper en bettskena dig så att du slipper huvudvärk och ömmande käkar.

Emilie Karlson, redaktör på Healthcare Media
Senast uppdaterad 21 september 2015
Bettskena

En bettskena kan hjälpa dig som gnisslar eller pressar tänderna när du sover.

En bettskena används som hjälp mot tandpressning och tandgnissling som idag är något av en folksjukdom. Var tredje person drabbas någon gång under sin livstid.

Små barn kan ibland gnissla tänder i samband med att nya tänder växer ut och käken förändras. Men ofta brukar detta gnisslandet sluta av sig själv när den nya tandraden är på plats.

Börjar du gnissla tänder som tonåring eller vuxen är det svårare att komma till rätta med problemet. Eftersom orsaken till tandgnissel i vuxen ålder i majoriteten av fall beror på stress och en del andra faktorer.

Symptom på tandpressning och gnissling

Eftersom tandgnissling ofta sker när du sover är det inte säkert att du vet om att du är drabbad.

Huvudvärk, trötthet, ont i käkarna, svårt att gapa och värk i tandköttet är vanliga symptom på att du gnisslar tänder eller pressar ihop käkarna för hårt. Det kan även kännas som om du har migrän.

En tandläkare kan se på tändernas ytor att du gnisslar tänder eftersom tänderna slits snabbare än normalt. Det är viktigt att ta ovanstående symtom på allvar för att komma tillrätta med problemet.

Orsak

Det finns flera samverkande faktorer som orsakar tandgnissling. Det kan vara stress, ärftliga orsaker och andra orsaker.

Behandling vid svår tandpressning och tandgnissling

Om du har gnisslat tänder länge kan besvären vara väldigt svåra.

1. Smärtstillande och antiinflammatorisk medicin

Det är viktigt att ta kontakt med en tandläkare för att lindra de akuta besvären så att man senare ska kunna ta itu med de bakomliggande orsakerna. För att lindra smärta och inflammationer i gom och tandkött kan du behöva äta smärtlindrande och antiinflammatoriska läkemedel under en tid.

2. Justera sned tand

Ibland kan du behöva justera någon tand som ligger snett som därför orsakar tandgnissling. 
En person som lider av svår tandgnissling sliter mycket på en bettskena.

3. Byt ut bettskenan ofta

Det är viktigt att du besöker en tandläkare regelbundet för att slipa till och anpassa skenan så att käkarna alltid är i rätt läge. Ett mål med en bra bettskena är att käkarna tvingas till en position där de ligger rätt och käken är avslappnad.

Munnen kan vara ovan vid bettskena

När du börjar använda en bettskena kan det spänna i käkarna. Ibland kan även andningen kännas ansträngd. Du kan också känna dig torr i munnen eller uppleva att du producerar ovanligt mycket saliv.

Detta brukar gå över ganska snabbt då man vänjer sig fort till bettskenan.

Köpa bettskena?

En bettskena är ett bra skydd för tänderna om du har problem med tandgnissling. Märker du av symptom på tandgnissling är det viktigt att inte vänta för länge innan du går till en tandläkare.

Senaste Nytt