✕ Stäng

Spänningshuvudvärk

Många lider av spänningshuvudvärk. Men du kanske inte tänker på att huvudvärken kan bero på att du under nätterna ligger och pressar eller gnisslar med tänderna.

Redaktionen
Senast uppdaterad 16 november 2016

Spänningshuvudvärk bettskena

Spänningshuvudvärk – vanligt

Spänningshuvudvärk är den typ av huvudvärk som är vanligast. Det kan vara mycket besvärligt men huvudvärken är ofarlig och sällan svår.

Det är mycket vanligare att kvinnor får spänningshuvudvärk än män. Det finns en uppskattning om att nästan 90 procent av all huvudvärk beror på spänningshuvudvärk.

Symptom

Symptomen för spänningshuvudvärk är:

  • Molande värk som kommer i perioder
  • Tryck över huvudet och på båda sidor
  • Värk i form av ett spänt band runt huvudet
  • Ömma områden i hårbotten
  • Pulserande värk

Förebygg spänningshuvudvärk

För att förebygga spänningshuvudvärk är det viktigt att lära sig att slappna av.

Det kan du göra med hjälp av avslappningsövningar och motionera regelbundet. Eftersom att spänningshuvudvärk ofta beror på spänningar i käkmuskulaturen kan du ta hjälp av din tandläkare som kan se om du pressar eller gnisslat tänderna på natten.

Om detta är något du gör nattetid är det enkelt att, med hjälp av en bettskena, bli av med dina problem.

Egenvård

För att undvika att du får spänningshuvudvärk finns det mycket du kan göra själv.

Ett exempel är att resa på sig och gå runt en stund för att fokusera på något annat. Alternativt kan du byta arbetsuppgift en stund.

För att enklare kunna kartlägga din huvudvärk kan det vara en bra idé att skriva ner när du får ont, hur länge det sitter i och vad som får spänningshuvudvärken att släppa.

Undersökning

Om problemet är mycket besvärande kan du behöva gå till läkaren för en undersökning. Läkaren frågar då vart huvudvärken sitter, undersöker nacken, nervsystemet och blodtrycket.

I vissa fall kan du behöva göra en magnetröntgen av huvudet för att kunna se om det är något i huvudet som orsakar värken. Det är dock enbart i enstaka fall du gör den typen av undersökningar.

Behandling

Receptfria värktabletter hjälper mot spänningshuvudvärk. Det är däremot viktigt att tänka på att om du regelbundet äter värktabletter för huvudvärk kan värken bli värre samt att du kan bli beroende.

 

Behöver du hjälp av en läkare för din huvudvärk?

Senaste Nytt