✕ Stäng

Snarkskena

Har du problem med att du snarkar eller lider du av sömnapné? Då kan en snarkskena hjälpa dig.

Linda Nestor, Redaktör
Senast uppdaterad 21 september 2015

Så fungerar snarkskenan

En snarkskena är ett effektivt hjälpmedel för att sluta snarka. Den fixerar käkarna och gör att underkäken skjuts fram mer än vanligt. Detta gör att tungan inte åker ner i svalget och på så sätt hindras snarkningen. Dessutom vidgar en snarkskenan dina andningsvägar.

Sömnapné – en allvarligare form av snarkning

Ungefär 300 000 personer lider av en allvarligare form av snarkning, nämligen sömnapné.

Sömnapné innebär att du på grund av att andningsvägarna blockeras på olika sätt när du sover får andningsuppehåll i sömnen. Andningsuppehållen varar längre än tio sekunder innan du tar ett stort andetag/snarkning igen. Dessa andningsuppehåll kan pågå hela natten och ofta är du helt omedveten om inte någon i din omgivning uppmärksammar detta.

Sömnapné kan ge allvarliga hälsorisker om det inte behandlas, så som att du aldrig känner sig utvilad, depression och hjärt- och kärlsjukdom. Sök därför vård om du lider av sömnapné. En snarkskena, eller apnéskena som det också heter, är en av flera behandlingar som rekommenderas.

Så mycket kostar en snarkskena

Du kan få en stor del av priset betalt av landstinget om din sömnapné påverkar din hälsa negativt. Vänd dig till en vårdcentral för att få en utredning kring detta.

En snarkskena (apnéskena) kostar ungefär 6000-10.000 kronor hos en tandläkare.

Senaste Nytt